Японія все ж передасть США ракети для Patriot: що з цього Україні

Японія все ж передасть США ракети для Patriot: що з цього Україні

Влада Японії все ж зважилась на зміну правил експорту зброї та вирішила передати США ракети для комплексів MIM-104 Patriot. Як пише WSJ, цей крок може допомогти Пентагону продовжити постачання військової допомоги Україні шляхом заміщення запасів.

"Це має важливе значення з точки зору подальшого зміцнення альянсу Японії та США. Це сприятиме не тільки безпеці Японії, але також миру та стабільності в усьому Індо-Тихоокеанському регіоні", - заявив головний секретар Кабінету міністрів Йосімаса Хаясі.

У Японії наголосили на тому, що скеровані у США боєприпаси не можуть бути перенаправлені до третіх країн без дозволу на це японської сторони. Попри внесення певних змін до політики експорту озброєнь заборона на передачі зброї країнам що воюють, досі діє. 

Зважаючи на це, японські ракети для ЗРК Patriot , ймовірно, поповнять внутрішні американські запаси, тоді як Україні Вашингтон передаватиме снаряди власного виробництва. 

На території Японії такі ракети виробляються на потужностях підприємства Mitsubishi Heavy Industries за ліцензією Lockheed Martin та RTX (дочка Raytheon).

На додачу, що цього японська влада також нині вивчає можливість передачі Великій Британії 155-мм артилерійських снарядів. Їх було виготовлено в Японії за ліцензією британської BAE Systems.

Нагадаємо, у грудні американський Конгрес так і не дійшов згоди щодо погодження допомоги Україні на суму у 60 млрд доларів. Напередодні стало відомо, що Палата представників не зголосилась на пропозицію демократів у Сенаті продовжити роботу Конгресу задля ухвалення допомоги Україні. У Білому домі на рішення піти на канікули відреагували критично та заявили, що такими діями законодавці лише заохочують агресорів (рф, Іран та Китай). 

Як писав "Ми-Україна" раніше, Вашингтон оголосив про перехід до нового етапу посилення санкцій проти нафтових доходів рф. Свіжі обмеження матимуть на меті недопущення обходу "стелі цін" на морське транспортування нафти з рф.

 

 

Головне