Ізраїль завдав найбільшого удару по Бейруту, в ООН заявили про порушення гуманітарного права — ЗМІ

Ізраїль завдав найбільшого удару по Бейруту, в ООН заявили про порушення гуманітарного права — ЗМІ

Ізраїль здійснив наймасштабнішу за останній час атаку на Бейрут. За даними Reuters, Al Jazeera та Times of Israel, ізраїльські військові літаки завдали понад 30 ударів по південних околицях ліванської столиці.

Після атаки над містом спостерігалася велика вогняна куля, а вранці південні райони були окутані сірою імлою. Офіційне інформаційне агентство Лівану повідомило, що головною ціллю став опорний пункт "Хезболли". Серед інших цілей - автозаправна станція та готель поблизу Міжнародного аеропорту імені Рафіка Харірі.

Армія оборони Ізраїлю підтвердила атаки, зазначивши, що були уражені будівля біля дороги до аеропорту та колишня споруда телекомпанії "Хезболли" - "Аль-Манар". Ізраїльські військові наголошують, що перед ударами були вжиті заходи для уникнення жертв серед мирного населення - близько 25 районів Бейрута отримали попередження про евакуацію.

ЦАХАЛ звинувачує "Хезболлу" у розміщенні складів та виробництва зброї під житловими будинками в Бейруті, що створює загрозу для цивільних. Незважаючи на міжнародну критику, Ізраїль має намір продовжувати операцію.

Прем'єр-міністр Лівану Наджиб Мікаті закликав міжнародну спільноту тиснути на Ізраїль для припинення вогню та підтримав дипломатичні зусилля США та Франції щодо досягнення перемир'я. Голова ООН у справах біженців Філіппо Гранді заявив про порушення міжнародного гуманітарного права, вказуючи на удари по цивільній інфраструктурі та загибель мирних жителів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна Ізраїлю та Хезболли: чому ЦАХАЛ заходить у Ліван і до чого це призведе

Нагадаємо, ізраїльська армія (ЦАХАЛ) оголосила три північні райони на кордоні з Ліваном закритими військовими зонами, заборонивши туди в'їзд. Мова йде про Манару, Іфту і Малкію.

Як писали "Ми-Україна" раніше, армія оборони Ізраїлю заявила про початок нової наземної операції в Джабалії на півночі Гази, щоб перешкодити перегрупуванню ХАМАСу. Військові заявили, що цільовими ударами були десятки об’єктів ХАМАС у Джабалії, включаючи склади зброї, тунелі та іншу інфраструктуру.

Головне