Ізоляція скінчилась: після довгих років війни Асад та Сирія повертаються в арабський світ

Ізоляція скінчилась: після довгих років війни Асад та Сирія повертаються в арабський світ

Сирійський президент Башар Асад у четвер, 18 травня, вирушив до Саудівської Аравії для участі в регіональному саміті. Як пише Reuters, участь лідера Сирії у саміті Ліги арабських держав (ЛАД), який стартує 19 травня, знаменує його повернення в арабський світ після тривалої ізоляції.

Ця поїздка в Саудівську Аравію для Асада стала першою з 2011 року, коли його країну охопила кровопролитна війна.

Як відомо, раніше цього місяця голови МЗС ЛАД проголосували за повернення Сирії до складу блоку з 22 країн. І тепер вони "знову готові вітати Асада, давнього регіонального ізгоя, у своїх рядах". Асада було офіційно запрошено на саміт минулого тижня.

Під час громадянської війни в Сирії Ер-Ріяд був ключовим прибічником озброєних опозиційних сил, які хотіли повалити режим Асада. Країни розірвали відносини у 2012 році, у розпал сирійського конфлікту. Нещодавно ж вони домовились про відкриття своїх посольств.

Своєю чергою, США виступають категорично проти нормалізації відносин з Асадом та Сирією.

Як відомо, за понад 10-річний конфлікт у Сирії загинуло понад 350 000 людей. За оцінкою міжнародних організацій, ще щонайменше 100 000 осіб зникли безвісти.

Окрім того, сирійський президент у лютому 2022 року підтримав повномасштабне вторгнення рф в Україну, а у червні 2022 року - визнав так звані "ДНР" та "ЛНР" територіями росії.

Як писав "Ми-Україна" раніше, росіяни у четвер, 18 травня, знову обстріляли Харківщину. "Прилетіло" по житловому будинку.

Головне