Італія підтримає санкції проти проти російського ЗПГ, – Міненерго країни 

Італія підтримає санкції проти проти російського ЗПГ, – Міненерго країни 

Італія не має жодних причин перешкоджати запровадженню обмежень проти зрідженого природного газу російського походження, а відтак підтримає санкції ЄС проти російського ЗПГ. Про це повідомив очільник італійського Міненерго Джильберто Пікетто-Фратіна, пише Politico.

"Італія зараз здатна взагалі обходитися без російського газу", - заявив він перед зустріччю міністрів G7 в Турині.

До слова, до широкомасштабного вторгнення рф в Україну Італія входила до числа держав, які від газу з рф найбільше. Проте італійці спромоглись досить швидко це виправити, диверсифікувавши поставки ресурсу. Так, у 2023 році на росію припало всього менш як 5% від загального обсягу імпорту газу Італією, тоді як ще у 2022 рок показник становив 43%.

"Ми диверсифікувалися; у нас є різні джерела, і у нас є термінали регазифікації, тому у нас є достатнє постачання, щоб бути розслабленими", – зауважив міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швеція б'є на сполох: російські танкери можуть спричинити екологічну катастрофу у Балтиці

Нагадаємо, ЄС наразі займається формування нового - вже 14-го за рахунком - пакета санкцій проти росії. До нього потенційно можуть увійти обмеження на три російські ЗПГ-проєкти, а також на реекспорт російського зрідженого газу з портів держав-членів Євросоюзу. Попри те, що цей ресурс з рф торік становив лише 5% споживання енергії в ЄС, блок все одно заплатив Москві понад 6 млрд євро за його експорт

Як писав "Ми-Україна" раніше, експерти Центру досліджень у галузі енергетики та чистого повітря (CREA) підрахували, що запровадження стелі цін на російський зріджений природний газ (ЗПГ, LNG) у 2023 році призвело б до скорочення нафтогазових доходів Кремля на 60%

Головне