Евакуація під обстрілами: історії врятованих з окупованих районів Херсонщини

Евакуація під обстрілами: історії врятованих з окупованих районів Херсонщини

Евакуація з підтоплених територій триває тиждень. Близько 4000 людей уже в безпеці, з них близько сотні – з тимчасово окупованого Лівого берега. Про те, як люди під щільним російським обстрілом вибиралися із російської пастки, розповіла наша кореспондентка.

Просто неба, без питної води і палючим сонцем чекали на допомогу більше сотні селян на Лівому березі. Рятувалося від біди і подружжя з Кардашинки. Галина змайструвала плід зі шматків пінопласту з надією вивезти хворого чоловіка.

"Я розумію, що нам діватись немає куди і потрібно рятуватися самим. На горищі була упаковка пінопласту. Знайшла мотузку та і зв’язала той пінопласт. Вийшов такий квадратний плід. Чоловіка на нього поклала, прив’язала до ваганів. Повантажила все найнеобхідніше – вода, їжа, документи, пару ковдр і все. І попливли", - розповіла жінка.

У воді Галина разом із чоловіком пробули щонайменше шість годин. Випливли біля затоплених дач знесилені.

"Я розуміла, що мене ніхто не врятує. Я сказала сину, що "це все". Я почула човен, почала кричати. Мене почули. Сказали: "Зараз тих врятуємо, і вас заберемо". Забрали. Пливемо. Я питаю: "А куди?". А вони мені – "у Херсон". Я готова була стрибати у тому човні, що ми пливемо у Херсон", - додала жінка.

Пощастило вижити і односельцям Галини. Під час евакуації росіяни обстріляли човни, якими вивозили наляканих і втомлених людей українські визволителі.

"Ми попали під обстріл. У нас багато поранених. У нас невістка у лікарні", - розповіла жителька Кардашинки Ганна Устименко.

Наразі рівень води спадає. Він становить менше трьох метрів, проте пів сотні сіл і містечок все ще у воді.

Як писав "Ми-Україна" раніше, в ООН очікують зростання цін на продукти через підрив Каховської ГЕС.

Головне