Іспанія та Франція розкритикували введення трьома країнами ЄС обмежень на зерно з України

Іспанія та Франція розкритикували введення трьома країнами ЄС обмежень на зерно з України

Запровадження заборони на імпорт українського зерна будь-якою з країн-членів Європейського Союзу є незаконною. Відповідну заяву озвучив міністра сільського господарства, рибальства та продовольства Іспанії Луїс Планас Пучадес, пише Reuters.

Виступаючи перед зустріччю його колег з країн ЄС посадовець визнав, що остаточний вердикт з питання, чи порушили ці країни якість закони винесе Європейська комісія.

Розкритикував рішення окремих держав ЄС стосовно українського зерна і міністр сільського господарства Франції Марк Фено. Він наголосив, що такі одноосібні рішення ставлять під сумнів європейську солідарність.

"Для солідарності потрібна єдність... Ми повинні зберегти ці два елементи, інакше європейський проект опиниться під загрозою. Єдиний ринок є фундаментальним елементом", - сказав він.

Як відомо, Польща, Словаччина та Угорщина заявили про запровадження власних обмежень на імпорт продовольства з України після того, як ЄК вирішила не продовжувати відповідну заборону після закінчення її терміну дії.

Румунія, яка стала каналом для понад 60% українського зерна, що перевозиться суходолом, спочатку підтримала рішення ЄК. Однак у понеділок прем'єр країни Марчел Чолаку сказав, що Бухарест може також продовжити заборону, якщо запити на імпорт зростуть.

Нагадаємо, Болгарія підтримала відновлення експорту української агропродукції після 15 вересня. Парламент країни скасував заборону на імпорт українського зерна.

Як писав "Ми-Україна" раніше, торговий представник України Тарас Качка заявив, що Україна судитиметься з Польщею, Угорщиною та Словаччиною через сільськогосподарські заборони. Він уточнив, що Київ планує судитися з країнами в рамках Світової організації торгівлі, а не в рамках власної торговельної угоди з ЄС. А також додав, що українська сторона готується до заходів у відповідь на польський експорт фруктів та овочів.

Головне