"Іскандери", "Кинджали", С-300 та інші: які види балістичних ракет має росія та як від них уберегтися

За минулий місяць 13 балістичних ракет "Іскандер" росіяни випустили лише по Києву. Траєкторія таких ракет є найскладнішою ціллю для систем ППО, адже саме через їхню швидкість сховатися у людей часу є обмаль. Тож які види балістичних ракет має рф та як людям залишитися неушкодженими під час атак ними розбиралася наша колега Влада Цимбаленко.

У ніч проти 1 червня росіяни вкотре атакували Київ ракетами "Іскандер-М". Їх уламки впали на дитячу поліклініку, у ці ж хвилини у зачинене сховище намагалися потрапити люди, але уламки виявилися швидшими. 9-річна дитина та її матір загинули.

"Це ракета, яка летить власне по балістичній траєкторії. Тобто випускається з наземної установки, летить в стратосферу і звідти вже по падає униз, саме падає", - пояснив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Окупанти мають декілька видів таки ракет: міжконтинентальні та ракети середньої дальності. "Іскандер-М" випускають з наземних установок. Радіус дії до 500 км. Російський "Кинджал", який є по суті модернізованим "Іскандером", має повітряне базування.

"Кинджал" завдяки тому, що стартує з літака, розганяється не з нуля, а з тієї швидкості, яка була у літака", - зазначив військовий оглядач, майор запасу Олексій Гетьман.

Відстань ураження становить до 2000 км, для цілей ближче, зокрема у прифронтових районах, окупанти використовують комплекси С-300 та С-400.

"Росіяни мають дуже велику кількість ракет, які діють за балістичною траєкторією. Це ракети до комплексів ППО С-300 та С-400, які можуть долати відстань до 100-120 км та 200 км відповідно на надзвичайно високих швидкостях", - розповів полковник запасу ЗСУ Владислав Селезньов.

Саме швидкість є найбільшою небезпекою від таких ракет для українців.

"Якщо ми говоримо про крилаті ракети, які летять з Чорного моря чи з Каспію, випущені з Ту-95, то ми можемо приблизно розрахувати час від пуску до підльоту до наших кордонів, а тут уже часу залишається доволі мало. Від самого пуску з Брянської області до столиці лічені хвилини", - наголосив Ігнат.

Відтак часу сховатися обмаль, у найкращому випадку до 10 хв, а якщо це Київ - у середньому 5 хв. Якщо розумієте, що шансів добігти до укриття немає, головне не залишатися на вулиці.

До балістики у рф відносять ще міжконтинентальні ракети, такі як "Тополь-М", "Сармат", "Булава" та РС-24 "Ярс". Всі вони несуть ядерний заряд, утім навряд чи країна-агресорка наважиться їх використати, вважає військовий експерт Олександр Коваленко. Він наголошує, що ці ракети належать до ядерного стримування.

"Це елементи ядерної тріади. Відповідно, використовуються вони під час вже не конвенційної війни, а саме ядерної.Вони запускаються або з шахт, або з відповідних наземних пускових установок. Вони не є авіаційного базування", - додав експерт.

За їх переміщенням стежать учасники "ядерного клубу" для швидкого реагування у разі небезпеки для світу. Нині ймовірність їх використання оцінюють як низьку.

Як писав "Ми-Україна" раніше, президент США Джо Байден заявив, що загроза застосування тактичної ядерної зброї з боку президента росії Володимира Путіна є “реальною”.

Головне