Іран заявив, що підтримує територіальну цілісність України

Іран заявив, що підтримує територіальну цілісність України

Голова Міністерства закордонних справ Тегерану Хоссейн Амір-Абдуллахіан заявив, що Іран підтримує територіальну цілісність України.

Про це повідомило видання AlArabiya з посиланням на спільну прес-конференцію з оманським колегою міністра в Тегерані. За словами іранського міністра, війна між росією та Україною має бути завершена шляхом мирних переговорів. Іран також підтримує територіальну цілісність України.

Цю заяву дехто розцінив як витончену відповідь на спільну заяву росії та країн Ради співробітництва арабських держав Перської затоки. У ній Кремль поставив під сумнів право власності Ірану на три невеликі острови, на які претендують також Об'єднані Арабські Емірати.

За словами очільника іранського МЗС, вони викликали для пояснень посла росії в Тегерані. Йому висловили заперечення щодо змісту заяви.

"Ми не вважаємо ці пояснення достатніми і не приймаємо повторення подібних дій і заяв про територіальну цілісність Ірану. Ми незадоволені тим, що було порушено в цій заяві щодо трьох островів Ірану", - заявив Амір-Абдуллахіан.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, з початку повномасштабної війни в лютому 2022 року росія отримала від Ірану близько 1800 ударних дронів. Наразі на озброєнні у російських військ, ймовірно, залишилось понад 200 шахедів. Запаси цих безпілотників постійно поповнюються шляхом постачання з Ірану.

росія також досягнула з Іраном домовленостей про будівництво заводу з виробництва дронів типу “Шахед” на території Татарстану. Він буде розташований у районі на відстані 10 км від Казані.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.