Індія в травні закупила рекордну кількість російської нафти

Індія в травні закупила рекордну кількість російської нафти

Імпорт нафти з росії в Індію зріс у травні до рекордних 2,1 мільйона барелів на день через зниження попиту Китаю на російську нафту.

Про це повідомляє Reuters.

Зокрема, це збільшило частку рф до майже 41% на ринку Індії, яка є третім за величиною імпортером і споживачем нафти у світі. Водночас поставки з Саудівської Аравії впали до 10-місячного мінімуму після того, як Saudi Aramco підвищила ціни на нафту на другий місяць у травні.

Видання вказує, що індійські нафтопереробні заводи активно купують російську нафту, яка продається зі знижкою після відмови деяких європейських країн від закупівель у Москви через її вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Крім того, аналогічні сорти нафти з Близького Сходу коштують дорожче.

У травні Індія імпортувала близько 5,1 млн барелів на добу нафти, що на 5,6% більше, ніж у квітні. Імпорт російської нафти в Індію в травні зріс на 14,7% порівняно з квітнем і на 5,9% порівняно з минулим роком.

"Минулого місяця російська нафта була доступна у великій кількості та з кращими знижками через нижчий попит з боку Китаю", - зазначив представник одного з індійських нафтопереробних заводів.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Європейський Союз вже затвердив переговорну рамку для України, і 25 червня очікується фактичний початок перемовин.

Головне