Human Rights Watch звинуватили Ізраїль у використані зброї з білим фосфором у Газі та Лівані

Human Rights Watch звинуватили Ізраїль у використані зброї з білим фосфором у Газі та Лівані

Правозахисники з Human Rights Watch обвинуватили Армію оборони Ізраїлю у застосуванні снарядів із білим фосфором в ході здійснення військових операцій у Секторі Гази та Лівані. У звіті організації вказано, що відповідні висновки було зроблено під час перевірки відеозаписів атак 10-11 жовтня.

На кадрах, які аналізували фахівці, "зафіксовано численні вибухи артилерійського білого фосфору над портом міста Газа та двома сільськими районами вздовж ізраїльсько-ліванського кордону".

Керівниця Human Rights Watch Близького Сходу та Північної Африки Лама Факіх наголосила, що застосування такої речовини, як білий фосфор в густонаселених районах "збільшує ризики для цивільного населення", а також порушує заборону міжнародного гуманітарного права "наражати населення на невиправданий ризик".

Як пише Reuters, на прохання дати коментар щодо озвучених обвинувачень в Армії оборони Ізраїлю заявили, що "нині вони не знають про використання зброї, що містить білий фосфор, у Секторі Гази". Коментаря щодо ймовірного використання такого у Лівані у ЦАХАЛ не надали.

Нагадаємо, в ООН заявили, що Армія оборони Ізраїлю дала 1,1 мільйону жителів північної частини Ґази 24 години на евакуацію подалі на південь. Ймовірно, цей наказ може свідчити про підготовку ізраїльською стороною до наземного вторгнення Смуги Ґази після шести діб повітряних бомбардувань. Водночас в управлінні ЗМІ ХАМАС назвали це повідомлення черговою спробою ізраїльської влади "поширювати фейкову пропаганду".

Як писав "Ми-Україна" раніше, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявила, що від 8 жовтня внаслідок бойових дій у Секторі Ґази загинуло 11 медичних працівників.

Головне