Грузія офіційно обмежила права ЛГБТ: парламент ухвалив закон про "сімейні цінності"

Грузія офіційно обмежила права ЛГБТ: парламент ухвалив закон про

Грузинський парламент ухвалив у третьому і остаточному читанні закон "Про сімейні цінності та захист неповнолітніх". Цей нормативний акт, проголосований 17 вересня, накладає суттєві обмеження на права ЛГБТ-спільноти в країні.

Як пише Reuters, новий закон надає владі правові підстави для заборони проведення прайд-парадів та публічної демонстрації райдужного прапора ЛГБТ. Крім того, він передбачає запровадження цензури фільмів та книг.

Представники правлячої партії "Грузинська мрія" стверджують, що такі заходи необхідні для збереження традиційних моральних норм у Грузії, де консервативна Православна церква має значний вплив.

Активісти вбачають у цьому законі спробу уряду посилити підтримку консервативного електорату напередодні парламентських виборів, які відбудуться 26 жовтня. Це відбувається на тлі прагнення Грузії вступити до Європейського Союзу та побоювань західних урядів щодо можливого повернення країни в орбіту впливу рф.

Директорка ініціативної групи "Тбілісі Прайд" Тамара Джакелі висловила занепокоєння, що новий закон може призвести до закриття її організації.

"Це найгірше, що могло статися з ЛГБТ-спільнотою в Грузії", - наголосила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грузія ризикує втратити шанс на вступ в ЄС, - Боррель

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі, яка критикує "Грузинську мрію", має намір заблокувати законопроєкт. Однак правляча партія та її союзники мають достатню кількість місць у парламенті, щоб подолати президентське вето.

Як відомо, права ЛГБТ залишаються чутливою темою в Грузії, де опитування показують широке несхвалення одностатевих стосунків, а конституція забороняє такі шлюби. У останні роки учасники щорічних прайд-маршів у Тбілісі зазнавали фізичних нападів з боку противників представників цього руху.

Як писав "Ми-Україна" раніше, ухвалення цього закону відбувається на тлі посилення зв'язків правлячої партії з рфта погіршення відносин із західними країнами. Раніше цього року було прийнято закон про "іноземних агентів", який викликав критику з боку європейських та американських партнерів. У липні лідери ЄС призупинили процес вступу Грузії до блоку.

Головне