Хромов: Росіяни вивезли до Підмосков'я всі українські воєнні архіви

Хромов: Росіяни вивезли до Підмосков'я всі українські воєнні архіви

Росія вивезла з України до Підмосков'я воєнні архіви часів Другої світової війни та радянських часів. Про це в інтерв'ю каналу "Ми-Україна" розповів голова Державної архівної служби Анатолій Хромов. 

"Воєнні архіви вивезені в росію централізовано в Подольск, а це Підмосков'я. Тому в Україні дуже мало збереглося документів про військові формування. Тобто ми б і хотіли це виставити, але у нас немає таких оригіналів. І майже немає що оцифровувати", - зазначив Хромов.

При цьому він додав, що наразі в Європі майже немає країни, яка б не мала претензій до російської федерації через вивезення культурної спадщини.

"Фактично не існує жодної країни в нашому регіоні Центральної і Східної Європи, ну і колишніх країн, які входили до СРСР, які не мали б претензій до вивезення у свій час росією культурної спадщини в центральні архіви до Москви або Петербургу", - наголосив голова Укрдержархіву.

Також він зазначив, що Україна може вимагати від росії виплати компенсації за викрадення архівів. Однак це питання потрібно обговорювати лише після перемоги України у війні.

Як повідомляли "Ми-Україна", раніше голова Укрдержархіву Анатолій Хромов розповів, що російські окупанти знищили у Чернігові так звані документи КГБ, які свідчили про репресії радянського режиму проти народу України. Також подібні документи були знищені російським окупаційним військом і у Херсонській області.

Головне