Готував повітряні удари по Вінниччині: СБУ затримала чергового російського агента

Готував повітряні удари по Вінниччині: СБУ затримала чергового російського агента

Служба безпеки України викрила та затримала на Вінниччині чоловіка, який за вказівкою фсб рф готував серію повітряних атак рф на об’єкти транспортної та енергетичної інфраструктури у регіоні. Про це повідомили у пресцентрі СБУ.

Зокрема, зловмисник збирав дані про вузлові залізничних станцій, якими можуть перевозити важке озброєння та боєприпаси на переводу для ЗСУ. Також чоловік хотів визначити основні електропідстанції на Вінниччині та дізнався про їхній технічний стан.

"Одержані розвіддані він мав передати своєму "куратору" з фсб через анонімну поштову скриньку. "Звіт" передбачав точні координати та фото українських об’єктів з прив’язкою до місцевості й текстовими роз’ясненнями", - йдеться у повідомленні.

Після затримання чоловік розповів, що передані ним дані окупанти планували використати для ракетних та дронових ударів по критичній інфраструктурі регіону.

За передачу даних ворогу чоловік повинен був отримати на банківську картку 100 тис. рублів. Крім того зловмисник сподівався, що після виконаного завдання фсб "евакуює" його на в рф.

"Співробітники СБУ завадили реалізації планів агресора і затримали його поплічника на етапі збору розвідданих для передачі їх окупантам. За даними слідства, затриманим є 57-річний мешканець Хмільницького району, якого російська спецслужба дистанційно завербувала у травні цього року", - йдеться у повідомленні.

У чоловіка провели обшуки та вилучили мобільний телефон, який він використовував для листування з агресором.

На підставі зібраних доказів СБУ оголосила затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Він знаходиться під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляли "Ми-Україна", Служба безпеки України затримала двох колаборанток з "управління соцполітики рф" під час російської окупації міста Херсона.

Головне