Готували теракти проти Сил оборони в Запоріжжі: керівник ворожого угруповання отримав довічне ув’язнення

Готували теракти проти Сил оборони в Запоріжжі: керівник ворожого угруповання отримав довічне ув’язнення

Керівник агентурної групи отримав довічний термін ув’язнення за підготовку терактів проти Збройних сил України. Його спільнику суд призначив 15 років позбавлення волі. Про це повідомляє Служба безпеки України.

Згідно з інформацією СБУ, навесні 2023 року зловмисники планували серію атак на командування ЗСУ та спецпризначенців СБУ, які виконували бойові завдання на південному фронті. Агенти відслідковували місця базування та маршрути українських захисників, передаючи інформацію фсб через месенджери у вигляді позначок військових об’єктів на Google-картах, включаючи детальні описи та фотографії. 

Зловмисники отримували гроші від російських кураторів, які надходили на банківські рахунки керівника групи. Окупанти планували здійснити прицільні удари за отриманими координатами, а також організувати фізичну ліквідацію українських військовослужбовців за допомогою вибухових пристроїв.

Контррозвідка СБУ виявила агентів, задокументувала їхні злочини та затримала під час спецоперації у Запоріжжі на початку травня 2023 року. Резидентом групи виявився 52-річний місцевий житель, який мав прокремлівські погляди та був завербований фсб наприкінці грудня 2022 року.

Для виконання вказівок російського спецслужбіста його поплічник залучив спільника. Спільник працював водієм керівника однієї з райадміністрацій обласного центру. Згодом резидент залучив до групи ще п’ятьох мешканців регіону.

Під час обшуків у зловмисників було вилучено автоматичну зброю, боєприпаси, гранати та мобільні телефони з доказами злочинної діяльності. Суд визнав резидента групи та його спільника винними за державну зраду в умовах воєнного стану.

СБУ продовжує розслідування щодо інших учасників ворожого угрупування за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Як писав "Ми-Україна" раніше, солом'янський районний суд Києва оголосив вирок двом колишнім співробітникам Служби безпеки України, які після окупації Криму у 2014 році перейшли на бік рф.

Головне