Гонка за крісло нового генсека НАТО: в Альянсі зʼявились нові розбіжності

Гонка за крісло нового генсека НАТО: в Альянсі зʼявились нові розбіжності

Кандидатура чинного прем'єра Нідерландів Марка Рютте на пост нового глави НАТО, який, цілком ймовірно може замінити на посаді Єнса Столтенберга вже цьогоріч, не отримала цілковитої підтримки всіх країн-членів Альянсу. 

Як пише Politico, його підтримують США, Велика Британія та Франція, однак для тих держав, що межують з Білоруссю та рф, ця ідея не здається "такою привабливою".

"Який моральний авторитет у цього хлопця? Нідерланди не виконали зобов’язання перед НАТО витрачати 2% ВВП на оборону протягом 13 років, коли Рютте був на посаді прем’єр-міністра", – прокоментував колишній президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес.

До числа інших претендентів включили також румунський лідер Клаус Йоханніс та естонська прем'єрка Кая Каллас. Остання, до слова, раніше наголошувала на тому, що якщо оберуть Рютте, то він стане вже четверти генсеком НАТО з Нідерландів.

"Тоді постає питання, чи є в НАТО країни першого та другого рангу. Ми рівні чи не рівні?", - зазначила вона. 

Каллас також може позмагатись за посаду Високого представник ЄС Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки, яку нині обіймає Жозеп Боррель. Проте, як пише видання, "не всі вірять", що у неї вдасться.

"Я не думаю, що Франція та Німеччина погодяться на це. Невже ми справді призначимо на цю посаду людину, яка любить снідати росіянами?", – заявив в коментарі Politico анонімний чиновник ЄС.

Як писав "Ми-Україна" раніше, НАТО розпочинає навчання з захисту своєї недавно розширеної території, у яких візьмуть участь понад 20 000 солдатів з 13 країн. Ці навчання триватимуть у північних регіонах Фінляндії, Норвегії і Швеції.

Головне