Хлібні черги, удари по рф та чи гірше у Судані: що писали про Україну світові ЗМІ 30 квітня

Хлібні черги, удари по рф та чи гірше у Судані: що писали про Україну світові ЗМІ 30 квітня

Україна не сходить зі шпальт провідних світових ЗМІ ось уже більш ніж рік. "Ми-Україна" зібрали, що писали світові ЗМІ про Україну напередодні, 30 квітня.

The Guardian. Ломбарди та хлібні черги: бідність охоплює Україну поки війна триває 

Британський журналіст Пітер Бомонт описав свої враження від відвідування Ірпеня на Київщині. Детально зупинився на історіях місцевих жителів, великій кількості яких доводиться покладатися на гуманітарну допомогу та ломбарди. 

“Згідно з нещодавнім звітом Світового банку, рівень бідності в Україні збільшився з 5,5% до 24,2% у 2022 році, внаслідок чого ще 7,1 мільйона людей опинилися за межею бідності. Зважаючи на те, що безробіття неофіційно становить 36%, а інфляція досягла 26,6% наприкінці 2022 року, регіональний директор установи зі Східної Європи Аруп Банерджі попередив, що бідність може різко зрости”, - йдеться у статті.

The Guardian. “Ми покажемо, наскільки вони слабкі”: Україна готується до вирішального наступу

Найближчі місяці покажуть, чи Україна зможе виконати обіцянки та завдяки анонсованому контрнаступу  повернути собі окуповані росією землі.

“Найбільші оптимісти в Україні та її країнах-союзниках сподіваються на повторення драматичних військових тріумфів минулої весни та осені, коли Москва була відкинута від Києва, а потім за кілька тижнів витіснена зі сходу та півдня країни”, - йдеться у тексті. 

The Economist. Переслідування воєнних злочинців в Україні – це довготривала гра

Окупаційне військо атакувало ракетами та артилерією безліч українських міст та сіл, забравши життя у тисяч людей. Солдати армії рф катували, ґвалтували та вбивали некомбатантів у містах, які вони окупували. Зафіксована велика кількість випадків викрадень окупантами українських дітей. А у квітні Україну та світ в цілому шокували відео, на яких російські загарбники рубають голови живим українським бійцям. 

В Україні прокуратура відкрила понад 80 тисяч справ про воєнні злочини. За ними засудили лише близько 30 причетних до злочинів росіян.

“Україні не вистачає стратегії побудови справ проти високопоставлених російських керівників, а не проти солдат. Його союзники охоче надали бази даних і навчали, але направили небагато власних слідчих. Хуртовина ініціатив міжнародної допомоги заважає координації. Якщо Україна та її союзники сподіваються винести вирок людям, відповідальним за воєнні злочини росії, їм є над чим попрацювати”, - вказано у статті видання.

Financial Times: Криза в Судані може бути “гіршою, ніж в Україні”, - ООН 

Перша заступниця Генсека ООН Аміна Мохаммед вважає, що бойові дії в Судані, які знову спалахнули після зриву 72-годинного гуманітарного перемир’я, можуть бути “гіршими, ніж в Україні” для мирних жителів.

“Цивільні жителі Хартума ховаються в будинках без укриттів, поки авіація бомбардує частини міста. Поширюються повідомлення про те, що солдати “Сил оперативної підтримки” захоплюють будинки, фактично перетворюючи жителів міста на живий щит”, - вказано у статті. 

Le Figaro. Війна в Україні: Київ множить удари по росіянах в очікуванні контрнаступу

“Російська нафтобаза, яка постраждала від атаки безпілотника в Севастополі, російські села поблизу Бєлгорода, неподалік від українського кордону, як і село Нова Каховка поблизу Херсона на півдні... За кілька годин цієї суботи 29 квітня українська армія сильно вдарила по росіянах у трьох дуже віддалених точках”, - пишуть журналісти видання. 

Потужні удари українське військо завдає на тлі заяв по “останні приготування” про контрнаступ ЗСУ. 

Zeit OnlineКінець війни в Україні: ризики стратегії Черчилля Зеленського

“Черчилль і Зеленський. Два державні діячі притиснуті до стіни. Двоє демократів, кожен з яких стикається з військовим, здавалося б, переважаючим агресором. Два політики, які дають однакову відповідь в момент свого найсерйознішого виклику”, - йдеться у матеріалі. 

Автори статті оцінюють, чи матиме стратегія української влади стосовно категоричної відмови від переговорів з противником успіх та визначають, які вони містять ризики.

Головне