Глава дипломатії ЄС виступив із заявою щодо візиту Орбана в Москву

Глава дипломатії ЄС виступив із заявою щодо візиту Орбана в Москву

Візит прем'єр-міністра Віктора Орбана до Москви відбувається винятково в рамках двосторонніх відносин між Угорщиною та росією, а не головування у Раді ЄС. Про це повідомили в офіційній заяві глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля.

"Це не передбачає жодного зовнішнього представництва ЄС. За це відповідає президент Європейської ради на рівні глав держав або урядів, а також високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки на рівні міністрів", – зазначив Боррель. 

Угорщина зараз є державою-членом ЄС, яка головує в Раді Євросоюзу на ротаційній основі до 31 грудня 2024 року. 

Він наголосив, що прем'єр-міністр Орбан не отримав жодного мандата від Ради ЄС на візит до Москви. 

"Позиція ЄС щодо загарбницької війни Росії проти України відображена у багатьох висновках Європейської ради. Ця позиція виключає офіційні контакти між ЄС та президентом Путіним. Таким чином, прем'єр-міністр Угорщини не представляє ЄС у жодній формі", – заявив Боррель.

Нагадаємо, НАТО збирається на саміті у Вашингтоні, який пройде з 9 по 11 липня, вперше оголосити про зобов’язання щодо суворішої стандартизації боєприпасів до артилерії, щоб снаряди були взаємозамінними на полі бою. Про це повідомило видання Reuters.

Як писали "Ми-Україна" раніше, у найближчому майбутньому Україна отримає винищувачі F-16, що дозволить мати повітряну перевагу над росією над Чорним морем.

Головне