Генасамблея ООН ухвалила Пакт майбутнього: росія та Іран в останню хвилину пропонували правку

Генасамблея ООН ухвалила Пакт майбутнього: росія та Іран в останню хвилину пропонували правку

Генеральна Асамблея ООН одноголосно прийняла "Пакт майбутнього" - важливу декларацію, спрямовану на побудову безпечного, мирного та інклюзивного світу для прийдешніх поколінь. Про це повідомляється на сайті ООН.

Рішення було ухвалено 22 вересня на Саміті майбутнього в Нью-Йорку.

Документ включає п'ять ключових напрямків: сталий розвиток, міжнародний мир і безпека, наука і техніка, молодь і майбутні покоління, а також трансформація глобального управління.

Країни-члени ООН зобов'язалися:

  • Прискорити досягнення Цілей сталого розвитку та виконання Паризької угоди
  • Залучити молодь до процесу прийняття рішень
  • Посилити партнерство з громадянським суспільством та приватним сектором
  • Захищати цивільних у збройних конфліктах
  • Прискорити виконання зобов'язань щодо жінок, миру та безпеки

Пакт також включає два важливі додатки. Першим є Глобальний цифровий договір, який став першою міжнародною угодою про регулювання штучного інтелекту (ШІ). Цей документ передбачає створення всесвітньої Наукової групи з ШІ та започаткування міжнародної дискусії щодо управління ШІ в рамках ООН.

Другим додатком є Декларація про майбутні покоління, яка наголошує на важливості врахування інтересів майбутніх поколінь у сучасних рішеннях, захисті довкілля та забезпеченні міжпоколіннєвої рівності. Ці додатки суттєво доповнюють основний Пакт, розширюючи його вплив на сфери технологій та довгострокового планування.

Як писали "Ми-Україна" раніше, ухвалена росією нова "стратегія державної культурної політики", у якій окуповані частини Донеччини, Луганщини, Запоріжжя та Херсонщини визначені як "пріоритетні", є свідченням планомірної політики Кремля щодо русифікації українців на ТОТ. Про це заявили у Міністерстві закордонних справ України.

Головне