Галущенко: Тільки санкції до російської атомної індустрії можуть спонукати росіян піти з ЗАЕС

Галущенко: Тільки санкції до російської атомної індустрії можуть спонукати росіян піти з ЗАЕС

Міністр енергетики України Герман Галущенко відреагував на новий випадок відмови представникам Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) до доступу до реакторного залу на Запорізькій атомній електростанції.

Про це він розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Галущенко зазначив, що це підтверджує спроби росії приховати інформацію про стан справ на станції, і вказав на можливість серйозних проблем, які можуть призвести до значного інциденту.

Міністр наголосив, що експерти МАГАТЕ, разом з українською стороною, розуміють, які процеси відбуваються на станції, але російська сторона обмежує їхню можливість це перевірити.

"На жаль інспектори МАГАТЕ обмежені там в пересуванні. Це пересування відбувається в супроводі російських військових. Тому насправді вони бачать тільки те, що росіяни їм дозволяють”, - розповів він.

Міністр нагадав про чіткі вимоги генеральної конференції МАГАТЕ та резолюції ООН, в яких вказано, що росіяни повинні негайно покинути об'єкт, дозволити українському персоналу контролювати роботу станції та відновити рівень ядерної безпеки. Він висловив обурення тим, що російська сторона не виконує ці вимоги, і закликав до застосування санкцій проти російської атомної індустрії як засобу тиску на виконання міжнародних зобов'язань.

Нагадаємо, експертам Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) досі не надано доступ до реакторних залів енергоблоків № 1, 2 і 6. Це заважає їхній здатності контролювати ситуацію щодо ядерної безпеки та охорони на даній станції.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, Держенергонагляд назвав дві причини відсутності ударів рф по енергетиці.

Головне