Голова ООН розкритикував діяльність МВФ та Світового банку: чим незадоволений Гуттеріш

Голова ООН розкритикував діяльність МВФ та Світового банку: чим незадоволений Гуттеріш

В ООН розкритикували роботу двох інших "стовпів глобального порядку", які були створені по завершення Другої Світової війни. Йдеться про Міжнародний валютний фонд та Світовий банк.

Як пише AP, з критикою стосовно обох організацій виступив очільник ООН Антоніу Гуттеріш. Їхню реакцію на пандемію COVID-19 він назвав "кричущою невдачею".

За словами Гуттеріша, як МВФ, так і СБ приносили користь багатим країнам, а не бідним. Він додав, що коронавірусна пандемія для обох установ виявилась своєрідним стрес-тестом, які вони не пройшли. Голова ООН наголосив, що вони обидві потребують капітального реформування.

Гутерріш сказав, що настав час для керівництва МВФ та Світового банку виправити те, що він назвав історичними помилками, а також "упередженістю та несправедливістю, властивими нинішній міжнародній фінансовій архітектурі".

Ні МВФ, ні Світовий банк не стали коментувати закиди у свій бік. Проте, як зазначає видання, слова Гуттеріша перегукуються з коментарями інших критиків, які вважають, що вказані організації, як власне і ООН, обмежені могутніми країнами, які їх контролюють.

Нагадаємо, віце-прем’єр-міністерка України Ірина Верещук назвала беззубою політичну реакцію ООН на підрив росією дамби Каховської ГЕС. При цьому вона наголосила, що потім ООН ще пошкодує через свою реакцію.

Як писав "Ми-Україна" раніше, російський бізнесмен Євген Чичваркін заявив, що реакція світу та міжнародних організацій на підрив росією дамби Каховської ГЕС просто жахлива.

"Для чого існують Червоний Хрест, ООН, Грінпіс і оці всі паразитуючі на величезному європейському бюджеті організації зовсім незрозуміло. Тоді, коли вони повинні були спрацювати і взагалі хоча б якось жорстко висловитися, взагалі нічого і ніяк. Одна Грета Турнберг нагадала про себе", - сказав він.

Головне