Галущенко попередив про ядерну загрозу на ЗАЕС навіть після відходу росіян

Галущенко попередив про ядерну загрозу на ЗАЕС навіть після відходу росіян

Російські окупанти можуть створити умови для ядерного інциденту після відходу з окупованої Запорізької атомної електростанції. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко на переговорах з заступником гендиректора з питань енергетики ЄК Массімо Гарріба.

Під час зустрічі очільник Міненерго наголосив - ситуація навкого окупованої ЗАЕС напружена і несе загрозу для ядерної безпеки України та Європи.

"Росіяни можуть створити умови, які призведуть до ядерного інциденту вже після деокупації ЗАЕС. Аби не допустити цього, важливо організувати міжнародну місію, яка перевірить ситуацію на об’єкті і переконається у безпечності повернення АЕС в експлуатацію", - цитує Галущенка Міненерго.

Також український міністр відмітив унікальність ситуації на ЗАЕС, адже раніше інцидентів з окупацієї ядерних об'єктів не було ніде у світі.

Крім того Галущенко під час зустрічі нагадав про необхідність запровадження санкцій проти російської ядерної галузі.

Як повідомляли “Ми-Україна”, українські фахівці спільно з компанією Westinghouse вперше завантажили паливо власного виробництва в реактори. Після цього міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна поставила крапку у монополії російського ядерного палива.  

Головне