Галущенко попередив про можливість вчинення росією теракту на ЗАЕС будь-якої миті

Галущенко попередив про можливість вчинення росією теракту на ЗАЕС будь-якої миті

Вибух на окупованій росією Запорізькій атомній електростанції може статися у будь-який момент. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

За словами голови Міненерго, ситуація на ЗАЕС викликає занепокоєння.

Також він додав, що окупанти не допускають українську сторону до моніторингу ситуації на станції.

"Він (реактор, - ред.) може вибухнути в будь-який момент, ми просто не знаємо коли. Росіяни повністю відключили нас від систем моніторингу безпеки. Ми довіряємо нашій військовій розвідці та експертам МАГАТЕ на місцях. Але у нас немає контролю над станцією, і це насторожує", - заявив Галущенко.

Крім того він наголосив, що Україна безліч разів попереджала міжнародну спільноту про небезпеку, яку несе окупація росією ЗАЕС. 

За словами Галущенка, росія готова ризикувати цивільним населенням, аби досягти своїх політичних та військових цілей в Україні.

"Ніхто не вірив нам, що росія може підірвати греблю (Каховську ГЕС, - ред.). І подивіться, що сталося. ЗАЕС завжди в центрі уваги, росію досі не покарали. Ніяких санкцій проти її атомної енергетики не застосовувалося", - наголосив міністр енергетики України.

Згадав Галущенко і про контрнаступ ЗСУ на півдні. За його словами, військові просуваються в Запорізькій області повільно, оскільки існує ймовірність вчинення окупантами диверсії на ЗАЕС.

Як повідомляли "Ми-Україна", росіяни і досі розглядають можливість вчинення теракту на окупованій ЗАЕС, однак поки цей сценарій вони відклали, заявили в ГУР МО.

Головне