Формула миру президента Зеленського буде актуальною не лише для України, - Бутирська

Формула миру президента Зеленського буде актуальною не лише для України, - Бутирська

Формула миру, яку пропонує президент Володимир Зеленський, буде актуальною не лише для України. Принципи документу зможуть використовувати безліч країн світу. Про це заявила експертка з питань Східної Азії Наталя Бутирська під час круглого столу на тему "Україна для глобального Півдня".

"Формула миру, яку пропонує президент Зеленський, вона спрямована на те, щоб залучити якомога більше країн, незалежно від того, вони підключилися активно до санкцій, чи вони нам дають зброю, чи вони відправляють просто гуманітарну допомогу, але при цьому утримуються при голосуваннях за резолюцію, наприклад, Пакистан. І є ще ряд країн, які утримуються при голосуваннях за наші резолюції. При цьому це не означає, що вони підтримують російську агресію. У них є свої мотиви", - зазначила експертка.

Водночас вона додала, що не лише Україна має агресивно налаштованого сусіда. Тож Формула миру буде корисною і для них також.

"Формула миру вона сформульована так, що оці всі принципи, вони є прийнятними для кожної країни. І кожна з країн, підтримуючи (Формулу миру, - ред.), вона думає про своє майбутнє, тому що вона має також територіальні питання неврегульовані, чи має великого сусіда поруч, чи можливо думає, в разі, якщо виникне якийсь конфлікт, то вона зможе покладатися (на Формулу миру, - ред.) у випадку, коли інструменти ООН не працюють", - пояснила Наталя Бутирська.

Як повідомляли "Ми-Україна", президент України Володимир Зеленський поспілкувся з очільником ПАР Сирілом Рамафосою. Український президент подякував Рамафосі за участь представника ПАР у зустрічах радників із реалізації Формули миру.

Головне