Евакуація з Сектору Гази: посол розповів, скільки українців досі залишаються в анклаві

Евакуація з Сектору Гази: посол розповів, скільки українців досі залишаються в анклаві

Від моменту оголошення семиденного перемир'я між Ізраїлем та ХАМАС до української сторони із проханням про евакуацію з Сектору Гази звернулося ще 146 українців. При цьому, як розповів в ефірі марафону "Єдині новини" посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук, більшість з них вже мали дозвіл на виїзд, але ним не скористались.

"Це дещо дивно, адже більшість з цих громадян мали дозвіл на виїзд, але ним не скористалися. З різних причин: хтось, тому що компетентні органи не дозволили виїхати батькові родини; деякі казали, що у них тихо і вони залишатимуться, але передумали, коли почало прилітати", - зазначив він.

Дипломат додав, що зі 146 українців "нових", - тих, що не подавались на евакуацію раніше, всього 54. Він наголосив, що нині задача №1 - це отримати новий дозвіл і вивезти людей на територію Єгипту. Українські уповноважені органи вже подали потрібний перелік документів на погодження. Корнійчук висловив впевненість у тому, що до кінця поточного тижня суттєве число людей, які звернулись за допомогою, з небезпечної території буде вивезено. 

"За останній місяць ми отримали 329 дозволів на наших громадян від ізраїльтян та єгиптян. Нам вдалося вивезти 259 осіб, з них 172 вже перебувають в Україні. Решта вирішила залишитися в Єгипті або виїхати до Європи самотужки, ми не можемо умовно їх змушувати", - розповів посол.

За його оцінками, у Секторі Гази в цілому можуть залишатися близько пів тисячі наших співгромадян.

Нагадаємо, Сили оборони Ізраїлю у п'ятницю, 1 грудня, відновили бойові дії проти терористичного угруповання ХАМАС на території Сектору Гази після семиденного перемир'я. Ізраїльська сторона заявила, що бойовики порушили домовленості, здійснивши спробу ракетного удару по ізраїльській території. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, за день до цього у Єрусалимі сталася стрілянина, в результаті якої загинуло троє людей. Відповідальність за теракт взяли на себе бойовики угруповання ХАМАС.

Головне