"Енергоатом" заощадив 2,3 млрд грн на відмові від російських ядерних матеріалів

Відмова від використання російського ядерного палива та одночасний вихід на світовий ринок ядерних матеріалів дозволили АК "НАЕК "Енергоатом" зекономити 2,3 мільярда грнивень завдяки різниці у світових цінах з 2022 року.

Про це повідомив в.о. голови правління АТ "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін, передає сайт компанії.

В кмпанії заявили, що ефективна діяльність "Енергоатому" на ринку урану та послуг з його конверсії та збагачення дозволила Україні не лише звільнитися від залежності від російського ядерного палива, але і заощадити значні кошти.

Котін повідомив, що рішення, ухвалені компанією у 2022-2023 роках щодо збільшення закупівлі урану та послуг з його конверсії та збагачення, разом з контрактами з міжнародними партнерами "Енергоатому" - британською Urenco та канадською CAMECO - вже принесли позитивні результати.

Він наголосив, що завдяки цим крокам Україна успішно відмовилася від російських ядерних матеріалів та послуг, а також заощадила близько 2,3 млрд грн завдяки різниці у світових цінах.

Прес-служба компанії пояснила, що глобальне відродження ядерної генерації призвело до постійного зростання цін на уран і послуги з його конверсії та збагачення, що вже відображається у світових рекордах.

Зокрема, в компанії нагадали, що Urenco постачатиме "Енергоатому" послуги зі збагачення урану до 2035 року з можливістю пролонгації контракту до 2043 року. А канадська CAMECO впродовж 2024–2035 років на 100% задовольнятиме потреби "Енергоатома" в гексафториді природного урану (UF6), постачаючи його та надаючи послуги з конверсії. Урановий концентрат, який видобуває український СхідГЗК, у повному обсязі спрямовується до компанії CAMECO – для конверсії в гексафторид природного урану на потреби "Енергоатома".

Як інформував "Ми-Україна" раніше, в "Енергоатомі" попередили про нову загрозу радіаційній безпеці на ЗАЕС.

Головне