Експерт попередив українців про погіршення якості бензину від деяких виробників

Експерт попередив українців про погіршення якості бензину від деяких виробників

В Україні повернули податок на додану вартість (ПДВ) на пальне обсягом 20%, який з березня 2022 року сплачувався на рівні 7%, а тому і якість бензину може погіршитися від деяких виробників.

В ефірі телеканалу "Ми-Україна" експерт ринку пального, директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн пояснив, як це працює.

"Коли ціна за 50 грн і не відповідної якості – це не припустима ситуація. Перевірені мережі, які часом пройшли цей шлях, на них нічого не зміниться – як вони торгували якісним продуктом, так це і буде. На жаль, є інша категорія учасників ринку. Я думаю, що зараз можна очікувати  деякого погіршення якості. Це сталося тому, що зросли податки, особливо на бензин. Бензин – це є основна проблемна позиція, його дуже багато підробляють, на нього найбільший податок. До того, його легко зробити, де є власний газовий конденсат, міні нафтопереробні заводи і відповідно модна зробити якийсь крафтовий бензинчик", - зауважив він.

За його словами, поки були низькі податки, то не було і мотивації. Він відмітив, що у кожному літрі бензину наразі 17 гривень податків.

"Сьогодні оптова ціна А-95 складає 45 грн за літр, а його ціна на колонках до останнього була 50, зараз 52 грн. Баржа десь 5-7 гривень протягом останнього місяця зберігається, це десь 10 % від його кінцевої вартості", - додав Куюн.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, українці не побачать високої динаміки росту цін на бензин до кінця серпня – максимум на 1-2 гривні.

Головне