До прокуратури Австрії подари справу про зґвалтування росіянами двох українок

До прокуратури Австрії подари справу про зґвалтування росіянами двох українок

Фонд Клуні "За справедливість" і австрійська правозахисна організація "Міжнародний центр за посилення прав людини" подали до віденської прокуратури справу щодо воєнного злочину російських військових, а саме сексуального насильства, яке вони чинили на Київщині у 2022 році.

Про це йдеться в спільному пресрелізі обох організацій.

Організації представляють двох жінок з одного із сіл на Київщині, яке було під окупацією. Олену та Ольгу (імена змінено) однієї ночі насильно забрали з домівок п’яні російські солдати разом зі своїм командиром. Спочатку солдати прийшли до Олени. На її запитання, чи її вб’ють, командир відповів, що їй нема чого боятися, бо "хлопці просто хочуть розважитися". Потім вони пішли до будинку Ольги. Коли її чоловік намагався перешкодити їм, його застрелили на місці.

Після неодноразового зґвалтування та інших форм сексуального насильства обом жінкам вдалося втекти і повернутися додому. За кілька тижнів українські війська звільнили село. Одна з жінок залишилася в селі.

Експерти ініціативи Фонду Клуні (The Docket) зібрали докази, встановили безпосередніх виконавців злочинів та сімох командирів середнього і вищого рівня і просять розпочати розслідування щодо них.

"Цей випадок є насамперед свідченням неймовірної мужності двох українок, які вирішили висловитися і добитися справедливості. Винуватці сексуального насильства вважають, що мовчання жертв захистить їх від відповідальності. У цьому випадку їхні жертви сповнені рішучості довести, що вони неправі", - сказала юридичний директор The Docket Анна Нейстат

Крім того, команда The Docket ретельно збирала докази згідно з міжнародними стандартами: вони кілька разів відвідували село, проводили інтерв’ю з постраждалими, свідками, місцевими чиновниками та правоохоронцями, досліджували документи, залишені російськими військовими, а також написи на стінах. Ця інформація дозволила ідентифікувати російські підрозділи та командування. Всі матеріали були передані прокуратурі Австрії. CEHRI та The Docket також передали прокурорам список свідків та експертів, які готові брати участь у розслідуванні.

The Docket також передав досьє до офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, щоб ці докази могли бути включені в поточне розслідування щодо ситуації в Україні.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, за рік на Бєлгородську область впало 38 російських планерних бомб.

Головне