До Австралії наближається найпотужніший за останні вісім років тропічний циклон

До Австралії наближається найпотужніший за останні вісім років тропічний циклон

Тропічний циклон Ільза, що дійшов до узбережжя Австралії, за прогнозами метеорологів, стане найсильнішим штормом за останні вісім років. Він вже досягнув п'ятої - максимальної - категорії інтенсивності і, як очікується, збереже цей рівень, коли перетне узбережжя Пілбара до початку п'ятниці, пише AP.

За даними фахівців, станом на зараз епіцентр циклону знаходиться на 180 км на північ від міста Порт-Хедланд. Пориви вітру там досягають 285 км/год, однак можуть збільшитись до 315 км/год.

Видання зазначає, що в цілому циклони часто трапляються вздовж малонаселеного узбережжя Пілбара, однак вони рідко супроводжуються смертельними випадками. Водночас цього разу загроза є через надзвичайну швидкість вітру. Влада попередила місцеве населення не нехтувати безпековими заходами та перебувати у сховищах.

Місцеві видання пишуть, що після оголошення попередження про тропічний циклон жителі регіону Пілбара в Західній Австралії спустошили полиці місцевих супермаркетів.

Як відомо, останнім штормом п'ятої категорії, який перетнув узбережжя Австралії, був циклон Марсія. Це сталось у 2015 році, тоді він завдав збитків на сотні мільйонів доларів у штаті Квінсленд на східному узбережжі.

У 2019 році циклон максимальної категорії під назвою Вероніка не перетнув узбережжя Пілбара, але пошкодив інфраструктуру та порушив роботу гірничодобувної та морської газової промисловості регіону.

Як писав "Ми-Україна" раніше, тропічний циклон “Фредді” забрав життя понад 400 людей у Малаві, Мозамбіку та Мадагаскарі з того моменту, як він вперше обрушився на Африку наприкінці лютого, а потім повернувся туди ж через певний час.

Головне