Дійшли згоди в низці питань: результати зустрічі прем’єр-міністрів України та Словаччини

Дійшли згоди в низці питань: результати зустрічі прем’єр-міністрів України та Словаччини

У середу, 24 січня, прем’єр-міністри України Денис Шмигаль та Словаччини Роберт Фіцо зустрілись в Ужгороді, внаслідок чого змогли дійти згоди в низці питань.

Про це очільник українського уряду повідомив у своєму Telegram-каналі. За його словами, під час переговорів сторони дійшли згоди з низки питань і мають конкретні домовленості, а зокрема:

  • уряд Словаччини не буде блокувати купівлю Україною зброї та техніки у словацького бізнесу;
  • буде співпраця у питанні поставок з боку словацької компанії техніки для зведення оборонних рубежів;
  • Словаччина підтримає програму Ukraine Facility, згідно з якою Україні виділять 50 млрд євро з боку Європейського Союзу;
  • Фіцо запевнив Шмигаля у повній підтримці євроінтеграційних прагнень України.

"Україна та Словаччина продовжать плідну співпрацю заради безпеки та процвітання наших країн. Вдячні словацькому народу, який допомагає Україні та українцям у ці непрості часи", - наголосив український прем'єр.

Крім того, за підсумками зустрічі було підписано спільну заяву, яка посилить двосторонні відносини. Ця заява передбачає, зокрема, підтвердження готовності до продовження співпраці, яка буде спрямованої на повагу до територіальної цілісності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Також у заяві йдеться про тверду та послідовну підтримку Словаччиною європейської інтеграції України та підтримку Формули миру президента Володимира Зеленського.

Було наголошено на участі Словаччини у відновленні та гуманітарному розмінуванні України. Країни будуть докладати спільних зусиль, аби забезпечувати глобальну продовольчу безпеку, підвищувати транзитний потенціал для експорту сільгосппродукції з України.

Шмигаль і Фіцо підкреслили необхідність розвитку військово-технічного співробітництва на комерційній основі.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Міністерство культури Словаччини відновило співпрацю з росією та Білоруссю після практично дворічного періоду заборони, яка діяла з березня 2022 року.

Головне