Dictionary.com обрав словом 2023 року "hallucinate": чим пояснюється такий вибір

Dictionary.com обрав словом 2023 року

Словом 2023 року, за версією онлайн-словника Dictionary.com, стало "hallucinate". Сам сайт визначає його як "бачити або чути речі, які не існують; мати галюцинації". 

Проте, як пише CBS News, обираючи його словом-символом року, словник керувався інакшим його значенням. Коли йдеться про технології штучного інтелекту, hallucinate означає: "продукувати хибну інформацію, що суперечить намірам користувача, і представляти її як правдиву та фактичну". Dictionary.com додав це нову визначення цього року. 

"Hallucinate", як слово-символ 2023 року, відображає "продовження впливу технологій на соціальні зміни і невідповідність між ідеальним майбутнім, яке ми собі уявляємо, і тим безладним - якого ми насправді досягаємо", - пояснив один з керівників Dictionary.com Грант Барретт.

"Наш вибір слова року 2023 відображає наш впевнений прогноз, що ШІ виявиться однією з найважливіших подій у нашому житті", - наголосили в компанії. 

Як відомо, гендиректор Google Сундар Пічаї раніше цього року говорив, що "галюцинації" є поширеною проблемою штучного інтелекту. Говорячи про це він мав на увазі випадки, коли ШІ дає впевнену реакцію, яка не підтверджується наявними у нього даними, або просто вигадує відповідь, яка не мають нічого спільного з реальністю.  

Нагадаємо, раніше цього місяця, після 36-годинних перемовин, в ЄС ухвалили перший пакт про регулювання штучного інтелекту.

Як писав "Ми-Україна" раніше, на відміну від свого "колеги" Оксфордський словник обрав словом 2023 року "rizz", що означає стильність, чарівність чи привабливість.

Головне