Чотири країни ЄС мають намір збудувати 700-кілометрову лінію оборони на кордоні з рф та Білоруссю

Чотири країни ЄС мають намір збудувати 700-кілометрову лінію оборони на кордоні з рф та Білоруссю

Чотири країни Європейського Союзу виступили з безпрецедентною ініціативою, яка може змінити обличчя європейської безпеки. Польща, Литва, Латвія та Естонія закликали ЄС побудувати масштабну лінію оборони вздовж кордону з рф та Білоруссю, створивши своєрідний "Східний щит" для захисту всього блоку, пише Reuters.

Проєкт, який за попередніми оцінками може коштувати близько 2,5 мільярдів євро, передбачає зведення оборонних споруд вздовж 700-кілометрового кордону. Ця ініціатива є відповіддю на зростаючу загрозу з боку країни-агресорки, яка не обмежується лише військовою сферою, але включає й так звані "гібридні" методи впливу – від дезінформації до міграційного тиску.

Лідери держав-ініціаторів підкреслюють, що проєкт такого масштабу потребує спільних зусиль усього ЄС, як у політичному, так і у фінансовому плані. Вони наголошують на гострій необхідності захисту 450-мільйонного населення блоку від потенційних загроз зі сходу.

Видання зазначає, що ця пропозиція доповнює раніше висунуту греко-польську ініціативу створення загальноєвропейської системи протиповітряної оборони за зразком ізраїльського "Залізного купола". 

Як відомо, обговорення цієї амбітної пропозиції стане однією з тем майбутнього саміту ЄС у Брюсселі.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 28 травня на польсько-білоруському кордоні стався трагічний інцидент. Того дня група з 50 нелегальних мігрантів намагалася перетнути кордон з Білорусі до Польщі. Нелегали спочатку почали кидати у прикордонників гілки та каміння, а потім один з них завдав удару саморобним ножем польському військовослужбовцю, внаслідок чого він помер.

 

Головне