Чорновіл або Кравчук: за кого голосували б українці, якби знову опинилися в 1991 році

Чорновіл або Кравчук: за кого голосували б українці, якби знову опинилися в 1991 році

Переважна більшість громадян України - 81% - віддали б свій голос на перший президентських виборах в країні за В'ячеслава Чорновола. Опитування Київського міжнародного інституту соціології проводилось серед людей, які мали право голосу у 1991 році.

У КМІС нагадали, що для Україн 25 грудня є важливою датою не лише через Різдво, а і через те, що цього дня у 1991 році офіційно завершив своє існування СРСР. 1 грудня того року відбулись і перші вибори президента. Леонід Кравчук посів перше місце у всіх регіонах (61,59%), за винятком трьох областей Галичини, де переміг В'ячеслав Чорновіл (23,27%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Самвидат-агітація та вражаюча єдність: як проходив референдум про незалежність України у 1991 році (відео) 

Оскільки тодішній вибір глави держави, на думку багатьох людей, мав суттєвий вплив на подальшу долю України соціологи поцікавилися у людей, за кого з двох ключових кандидатів - Кравчука та Чорновола - вони б віддали свій голос зараз якби знову опинилися в 1991 році.

Результати опитування показали, що нині серед тих громадян, які на 1 грудня 1991 року мали право голосувати на виборах, 81% віддав би свій голос за Чорновола і лише 13% - за Кравчука. 

В регіональному розрізі впевнену перемогу також отримав би Чорновіл. Найбільшу підтримку він отримав би у західних та центральній областях - 86% та 80% відповідно. Найбільше голосів за Кравчука - 28% - було б на сході країни. 

"Важко однозначно говорити, як би змінилася доля України, якби вибори в 1991 році виграв В. Чорновіл. Можливо, ми би дійсно тоді зараз були більш схожими на Польщу чи країни Балтії. Проте, з іншого боку, досвід президентства демократичних лідерів, які змогли перемогти в деяких інших республіках, сіє певні сумніви в цьому. Ми бачимо, як нинішнє покоління дивиться на вибір попередників у 1991 році, проте не знаємо, якою буде оцінка вже наступних поколінь українців", - прокоментував отримані результати виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 30 років Масандрівським угодам: як Україна втратила Чорноморський флот і ядерну зброю

Нагадаємо, 10 травня 2022 року після тривалої недуги з життя пішов перший президент незалежної України Леонід Кравчук.

Як писав "Ми-Україна" раніше, свіже опитування КМІС показало, що більшість українців (55%) виражають бажання найшвидше покарати осіб, звинувачених у корупції, навіть якщо це передбачає порушення законів. 

Головне