Через виверження вулкана Фуего у Гватемалі евакуюють жителів 

Через виверження вулкана Фуего у Гватемалі евакуюють жителів 

У Гватемалі відбувається виверження вулкана Фуего (Volcán de Fuego), який є одним з найактивніших у світі. З безпекових міркувань влада евакуювала близько 250 жителів селища Панімаш, яке знаходиться на схилах геологічного утворення.

Як пише AP, евакуйованих розселили у притулках.

Місцеве Агентство з ліквідації наслідків стихійного лиха повідомило, що вулкан викидає величезні хмари попелу, які на собі можуть відчути 100 000 людей в громадах навколо вершини.

https://twitter.com/untantoasocial/status/1654262810547830790
https://twitter.com/TerraGeaNews/status/1654174507685249041

Volcán de Fuego, назва якого з іспанської перекладається як "Вулкан Вогню", розташований за 34 км від Антігуа, туристичної мекки Гватемали. Внаслідок його виверження 2018 року загинули 194 особи, ще 234 особи зникли безвісти.

Найбільше загрозу при виверженні вулкана становить лахарі -  грязьові потоки, що виникають при змішуванні вулканічного матеріалу з водами кратерних озер або дощовою водою на схилах.

Нагадаємо, минулого місяця у Мексиці прокинувся вулкан Попокатепетль. Його також відносять до категорії найбільш активних у світі. 16 квітня, вулкан викинув стовп попелу, а висота диму над Попокатепетлем сягнула 6 700 метрів.Місцеве населення вирішили евакуювати з району, щоб не наражати на небезпеку

Незадовго до того сталось потужне виверження вулкана Шивелуч на Камчатці. Попелова хмара поширилася на 500 км.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Перша леді України Олена Зеленська здійснює візит до Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії. Вона, зокрема, прибула на церемонію коронації Чарльза ІІІ.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.