Через кордон із рф і Білоруссю в Україну повернулися близько 18 тисяч українців

Через кордон із рф і Білоруссю в Україну повернулися близько 18 тисяч українців

Із початку повномасштабної війни через кордони України з росією та Білоруссю повернулися приблизно 18 тисяч українців. Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в етері телемаратону "Єдині новини". 

Речник зауважив, що військовослужбовці Держприкордонслужби забезпечують доступ на територію держави всім громадянам України, які прибувають до українського кордону. 

Він наголосив, що ця процедура діє навіть для тих українців, які не мають достатньої кількости документів, визначених законодавством для перетину кордону.

"Жоден громадянин України не може бути обмежений у праві повернутися додому", — додав Демченко.

Водночас у ДПСУ зауважили, що ця процедура оформлення діятиме виключно для громадян України, які повертаються додому. На іноземців або охочих виїхати за межі України ця норма не поширюється.

"Коли ми фіксуємо, що люди перетнули кордон, потрапили на територію України, їм забезпечують подальший доступ для перетину кордону. Прикордонники також забезпечують транспортування цих людей углиб території України до різних волонтерських центрів, для того, щоб їм надали надалі всю необхідну допомогу", — пояснив речник.

Демченко також нагадав, що всі пункти пропуску на кордоні з рф і Білоруссю закриті. Однак Держприкордонслужба нещодавно почала фіксувати випадки перетину кордону на Сумщині з боку українців. 

Як писали "Ми-Україна" раніше, державна служба охорони кордону Латвії повідомила, що білоруські прикордонники допомогли кільком нелегальним мігрантам пробратися через паркан і потрапити до країни. 

Головне