Через ігри Minecraft, Roblox і WoT росіяни поширюють пропаганду, – The New York Times

Через ігри Minecraft, Roblox і WoT росіяни поширюють пропаганду, – The New York Times

росіяни для поширення пропаганди використовують відеоігри, зокрема Minecraft, Roblox і російської версії World of Tanks, які користуються популярністю серед дітей та підлітків.

Як пише NYT, в цих іграх активно пошиються наративи, які виправдовують агресію рф в Україні. Цільовою аудиторією є молодь.

Для прикладу, в екшн-стратегії Minecraft російські гравці відтворили битву за Соледар - українське місто на Донеччині, яке агресор захопив під свій контроль на початку року. А на платформі Roblox один з користувачів створив парад внутрішніх військ МВС рф, щоб відсвяткувати День росії. Канал росверсії WoT "відсвяткував" 9 травня відтворенням параду танків СРСР в Москві в 1945 році.

"Світ відеоігор насправді є платформою, яка може впливати на громадську думку та охоплювати аудиторію, особливо молодь", - пояснила Таня Беккер, дослідниця компанії з кібербезпеки ActiveFence.

Ще у квітні у Microsoft заявляли про виявлені їхніми фахівцями спроби росії "проникнути в деякі з цих ігрових спільнот". Тоді в компанії повідомили, що провели консультації з певними урядами (однак не уточнили з якими саме), проте публічно применшили значення цього факту.

"Це не те, про що варто хвилюватися. Вони збираються десь опублікувати інформацію. Ви знаєте, це просто гарне місце для них, щоб поширювати інформацію", — заявив президент Microsoft Бред Сміт.

Між тим колега Сміта - керівник групи аналізу загроз Microsoft Клінт Воттс - підтверджував, що "вагнерівці" просували злочинні наративи на платформах для дискусій Discord і Steam, аби виступити на підтримку Кремля та, ймовірно, заохотити росіян до вступу до армії рф.

На запит NYT у Microsoft відмовилися дати пояснення слів своїх керівників. Натомість у компанії запевнили, що регулярно перевіряють контент на порушення стандартів спільноти.

Як відомо, дослідники Molfar виявили понад десять випадків прокремлівської пропаганди в Minecraft, Roblox, World of Tanks, World of Warships, Fly Corp, Armored Warfare та War Thunder.

Як писав "Ми-Україна" раніше, аналітики ISW дійшли висновку, що російські "воєнкори" намагаються зобразити український контрнаступ України як "провальний". Вони частіше і більше перебільшують втрати українського війська і все менше розповідають про втрати та проблеми в армії рф.

Головне