Були лише спостерігачами: Швейцарія спростувала підписання китайсько-бразильської “мирної ініціативи”

Були лише спостерігачами: Швейцарія спростувала підписання китайсько-бразильської “мирної ініціативи”

Швейцарія не підписувала комюніке щодо "мирної ініціативи" Китаю та Бразилії. Про це заявив посол Швейцарії в Україні Фелікс Бауманн. 

За його словами, швейцарська позиція залишається абсолютно чіткою - усі рішення щодо війни росії проти України мають ухвалювати з повагою до міжнародного права, Статуту ООН і, зокрема, територіальної цілісності та суверенітет України.

“Я думаю, що тут виникло певне непорозуміння. Перш за все, Швейцарія не приєдналася й не підписала жодних комюніке після зустрічі, яку провели Китай і Бразилія минулого тижня на полях Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. По-друге, ми були на зустрічі, але як спостерігачі", - зазначив Бауманн.

Водночас дипломат додав - на думку Швейцарії, варто розглядати всі мирні плани, які поважають згадані основоположні принципи.

"І саме це ми бачили в підсумковому комюніке Першого глобального саміту миру в Україні, що відбувся у Швейцарії в червні. Цей саміт був побудований на попередніх дискусіях на основі української Формули миру й інших мирних пропозицій, які відповідають міжнародному праву та Статуту ООН", -  зауважив посол.

Наприкінці вересня повідомлялося, що МЗС Швейцарії підтримало “мирний план” Китаю і Бразилії щодо припинення вогню в Україні. Президент України Володимир Зеленський називав цю ініціативу “деструктивною”, оскільки вона не обговорювалася з Києвом. 

Як повідомляв “Ми-Україна” раніше, Швейцарія виділить близько 1,5 мільярдів швейцарських франків (близько $1,7 мільярда) на проєкти з відновлення України. Кошти планують виділити на найближчі чотири роки.

Головне