Буданов відповів, чи справді рф купувала супутникові знімки США для своїх атак

Буданов відповів, чи справді рф купувала супутникові знімки США для своїх атак

Російські військові могли здійснювати покупку супутникових знімків об'єктів в Україні від американських компаній з метою використання їх для здійснення ударів.

Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов, передає "Суспільне".

"Всі країни купують, і ми в тому числі. Це суто комерційна послуга. Вони і раніше використовували комерційні знімки", - зазначив він.

За інформацією видання The Atlantic, яке посилається на українське військове джерело, дальні удари крилатими ракетами рф, ймовірно, здійснюються з використанням супутникових зображень, що надані американськими компаніями.

"Послідовність подій дуже очевидна: спочатку супутник здійснює знімки об'єкта, а через декілька днів або тижнів ракета вже влучає в цю місцевість. Іноді після цього з'являються нові знімки іншого супутника, можливо, для оцінки збитків", — зазначили в виданні.

В Україні стверджують, що слідкують за проходженням супутників росії, і раніше не вважали, що супутникові зображення можуть бути доступні для користування рф.

"Близько півроку тому ми не могли уявити, що приватні компанії будуть продавати такі зображення в чутливих районах. Але зараз важко повірити, що такі збіги є випадковими", — заявив український військовий представник.

Міноборони України підозрює, що росія отримує супутникові знімки в США через посередників, і ці зображення "можуть бути використані у збройній агресії проти України".

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, президент Володимир Зеленський провів телефонний розмову з прем’єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом. Обговорили безпекову угоду та посилення української ППО.

Головне