Британія передасть Україні два "мінних мисливця": що це за судна

Британія передасть Україні два

Велика Британія вирішила передати на потреби України два протимінні кораблі класу Sandown. Очільник британського оборонного відомства Грант Шеппс офіційно підтвердить відповідну передачу у понеділок, 11 грудня, йдеться у повідомленні на веб-сайті уряду. 

"Два протимінні кораблі ВМС Королівства передаються зі складу Королівських ВМС до Збройних Сил України (ЗСУ) з метою зміцнення здатності України діяти на морі", - вказано в урядовій заяві. 

Шеппс наголосив що ці мінно-пошукові судна "допоможуть врятувати життя на морі та відкриють життєво важливі експортні маршрути", які були значно обмежені після нападу рф. Посилення морського потенціалу України сприятиме відродження морського експорту країни. 

"Нова Коаліція з морського потенціалу створить підтримку, яку Великобританія, Норвегія та інші надають Україні. Це буде довгостроково, щоб допомогти Україні трансформувати свій флот, зробити його більш сумісним із західними союзниками, більш оперативно сумісним з НАТО та зміцнити безпеку в Чорному морі", — йдеться у повідомленні.

Мисливці на міни: що відомо про протимінні кораблі класу Sandown 

Ці тральщики-шукачі мін виробляються на британських потужностях та є на озброєнні у самої Великої Британії, а також Саудівської Аравії та Естонії. Торік два таких судна - "Черкаси" та "Чернігів" - увійшли до складу український Військово-морських сил.

Такі кораблі застосовуються для виявлення та ліквідації морських мін із застосування дистанційно керованих пошукових апаратів. Окрім того, їх можна використовувати як патрульні судна, оскільки кожен з них оснащений п'ятьма кулеметами та 30-мм гарматою

тральщ.jpg (180 KB)

Нагадаємо, цьогоріч у жовтні українські тральщики-шукачі мін "Чернігів" (M310) і "Черкаси" (M311) взяли участь у британських навчаннях Joint Warrior -23-II.

Як писав "Ми-Україна" раніше, на бойовому чергуванні у Чорноморській акваторії станом на ранок 11 грудня перебуває один корабель російського флоту, але носіїв високоточного озброєння серед них немає. Аналогічна ситуація спостерігається і в басейні Азовського моря, однак два ракетоносії несуть службу у Середземному морі. 

Головне