Блінкен: Світ проти використання їжі як зброї, Росія чує це

Блінкен: Світ проти використання їжі як зброї, Росія чує це

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що світ проти використання їжі як зброї. росія чує це і має відновити поставки зерна з України.

Про це посадовець заявив в інтерв’ю телеканалу ABC.

"Я думаю, що росія чує сигнал вимоги від усього світу про те, що вони мають припинити використовувати їжу як зброю війни в Україні", - пояснив американський держсекретар.

При цьому Блінкен нагадав, зокрема, про саміт росії з африканськими країнами, який відбувся минулого тижня.

"Половина африканських лідерів не з’явилася там, що говорить про деякі речі", - наголосив він.

Водночас, за словами Ентоні Блінкена, ті лідери, які спілкувалися з президентом росії Володимиром Путіним, дали йому чітко зрозуміти, що вони хочуть відновлення Чорноморської зернової ініціативи.

"Кенія заявила, що розрив росією цієї угоди був ударом у спину", - додав державний секретар.

Нагадаємо, лідери африканських країн, які беруть участь у дводенному саміті росія-Африка у Санкт-Петербурзі, тиснуть на свого російського колегу Володимира Путіна, щоб той погодився поновити “зернову угоду”. Це відбувається без відкритої критики. Проте вони чітко дають зрозуміти президенту рф рівень занепокоєності країн Африки. Цє стосується продовольчої безпеки та світових цін на зерно.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна хоче застрахувати судна, які йтимуть “зерновим коридором”. Водночас усі торгові судна, які йдуть через дунайські порти, вже застраховані. Він також зазначив, що ризики стосовно Чорного моря очевидні.

Головне