Більше не Tesla: названо нового лідера електромобільного ринку

Більше не Tesla: названо нового лідера електромобільного ринку

Китайський автовиробник BYD (Build Your Dreams) спромігся обійти свого американського конкурента Tesla і став найбільшою у світі компанією з виробництва електромобілів в останньому кварталі 2023 року.

Як пише CNN, BYD за останні три місяці року продала небачені досі 525 409 акумуляторних електрокарів. Tesla за той самий період реалізувала 484 507 автівок, що для компанії є також рекордом. 

Телеканал наголошує, що успіхи BYD, яку підтримує один з найбільших у світі інвесторів Уоррен Баффет, є "символом зростаючої індустрії електромобілів у Китаї".

Між тим, в цілому за рік Tesla Ілона Маска все ж обігнала BYD, продавши 1,8 мільйона електромобілів. Китайський автовиробник реалізував у 2023 році 1,57 мільйона електромобілів. Водночас цей показник BYD на 73% перевищує той, що був у 2022 році. На додачу до цього, за підсумкам минулого року автовиробник продав також 1,44 млн гібридів. 

The Guardian пише, що виробники електрокарів з Китаю, такі як BYD і Nio, розраховують у найближчому майбутньому стати великими гравцями на міжнародному ринку. Велику увагу вони приділяють європейському регіону. Так, наприклад, BYD анонсувала будівництво свого заводу в Угорщині.  У планах до 2030 року довести обсяги продажів у Європі до 800 000 одиниць авто на рік. 

На заваді реалізації цієї цілі може стати Європейська комісія. Торік у вересні ЄК розпочала антисубсидування імпорту китайських електрокарів. Президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн тоді пояснила, що електромобілі китайського виробництва нині "затоплюють" глобальні ринки і їх "штучно підтримують на низькому рівні за рахунок державних субсидій". По завершенню розслідування Євросоюз може запровадити карне мито на китайські автомобілі задля захисту власних автовиробників.

Нагадаємо, минулого місяця Tesla офіційно заявила про початок поставок свого електричного футуристичного пікапа Cybertruck. Ціна найдешевшої версії складає $60 990, що на понад 50% перевищує вартість, озвучену засновником компанії Ілоном Маском у 2019 році.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у грудні стало відомо, що на заводі Tesla в Техасі робот атакував інженера програмного забезпечення і завдав йому травм. 

Головне