Авіація НАТО з початку року на 25% частіше піднімалась для перехоплення російських бортів

Авіація НАТО з початку року на 25% частіше піднімалась для перехоплення російських бортів

За січень-березень цього року винищувачам країн-членів Північноатлантичного альянсу довелось частіше, ніж до цього підніматись у небо для протидії російським літакам в районі Балтійського моря. Частота зросла на 20-25%, розповіло Reuters джерело в НАТО.

Співрозмовник не назвав конкретних цифр.

Як відомо, в цілому за увесь минулий рік Повітряні сили НАТО у Європі більш як 300 разів піднімали бойові літаки для перехоплення російської авіації, коли та наближалась до повітряного простору Альянсу.

У НАТО відзначили, що з початку 2024 року до повітряного простору союзників підлітала в основному не винищувальна чи бомбардувальна авіація, а літаки-розвідники або "транспортники". Джерело Reuters допустило, що ця зміна сталась, ймовірно, через те, що наразі росія застосовує свої бойові літаки для війни в Україні.

Нагадаємо, після 24 лютого 2022 року, коли росія розпочала в Україні широкомасштабні бойові дії, НАТО суттєво підсилило свою авіаційну присутність на східному фланзі. Додаткові одиниці винищувальної авіації були відправлені до Румунії після численних російських атак по інфраструктурі Україні неподалік кордону. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, 29 лютого винищувачі сил НАТО в Європі двічі за один день були змушені злітати у небо задля здійснення перехоплень трьох російських військових бортів. До операції тоді долучили два французькі бойових літаки Mirage 2000−5.

 

 

 

Головне