Асад, Ердоган та Раїсі з'їхались на ісламсько-арабський саміт в Ер-Ріяді: вимагають припинення вогню в Газі

Асад, Ердоган та Раїсі з'їхались на ісламсько-арабський саміт в Ер-Ріяді: вимагають припинення вогню в Газі

У столиці Саудівської Аравії у суботу, 11 листопада, відбувається черговий ісламсько-арабський саміт за участі десятка лідерів країн Близького Сходу. Як пише Reuters, ключова мета зустрічі полягає у засудженні дій Ізраїлю в Секторі Гази та припиненні вогню у палестинському анклаві.

У сьогоднішньому заході беруть участь президенти Туреччини, Сирії та Ірану - Реджеп Тайїп Ердоган, Башар Асад та Ібрагім Раїсі, емір Катару шейх Тамім бін Хамад Аль Тані та інші.

Перед виїздом на саміт у Саудівську Аравію іранський лідер заявив, що "настав час діяти, а не говорити" та наголосив на важливості "єдності ісламських країн". За повідомленням іранського видання Tasnim, Раїсі під час виступу на заході висловив пропозицію, щоб усі мусульманські держави запровадили заборону на використання їхнього повітряного простору Ізраїлем. Окрім того, він вважає за необхідне, щоб ці країни також заборонили Вашингтону брати зброю з баз США на їхній території для подальшої передачі Тель-Авіву.

Ердоган під час саміту заявив, що бойовиків "ХАМАС, які захищають свою землю, не можна вважати окупантами". Також він висловив жаль щодо, що Захід, який завжди говорить про права людини, мовчить про "різанину в Палестині". Окремо він закликав уповноважені органи перевірити, чи має Ізраїль ядерну зброю.

Рішуче проти дій Ізраїлю у Секторі Гази виступає також і крон-принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман ас-Сауд. Так, напередодні він публічно звернувся до Ізраїлю з вимогою негайно припинити бойові дії, "напади на мирних жителів та порушення міжнародного права із боку ізраїльської окупаційної влади".

Reuters пише, що війна між Ізраїлем та ХАМАС, яка розгорнулась у Секторі Гази після 7 жовтня, зруйнувала усталені альянси на Близькому Сході. Так, наприклад, Саудівська Аравія стала більш тісно співпрацювати з Іраном, поставила на паузу процес нормалізації відносин з Тель-Авівом та не піддалась тиску США у питанні засудження дій ХАМАС.

Нагадаємо, французький лідер Емманюель Макрон закликав Ізраїль припинити вбивства жінок і дітей в Газі. Президент додав, що ізраїльська сторона має право захищати себе, але водночас закликав до припинення бомбардування у Секторі Гази.

Як писав "Ми-Україна" раніше, воєнна розвідка має дані, що росія запустила інформаційну операцію проти українців у Секторі Гази.

Головне