Американський військовий флот уперше може очолити жінка: хто така Ліза Франкетті

Американський військовий флот уперше може очолити жінка: хто така Ліза Франкетті

Американський президент США Байден обрав кандидатуру адмірала Лізи Франкетті для керівництва ВМФ США. Якщо його пропозицію буде затверджено Сенатом, це стане першим в історії країни випадком, коли головну керівну посаду у флоті обійме жінка, пише AP.

Франкетті є також другою в американській історії жінкою у званні адмірала.

У п'ятничній заяві Байден наголосив на історичному значенні вибору кандидатури Франкетті і сказав, що "протягом усієї своєї кар'єри вона демонструвала великий досвід як в оперативній, так і в політичній сферах".

"Вона є другою жінкою, яка коли-небудь досягла звання чотиризіркового адмірала у ВМС США, і коли її призначення підтвердять, вона знову увійде в історію як перша жінка, яка обіймає посаду начальника військово-морських операцій", - сказав він.

Видання наголошує, що вибір Байдена йде всупереч рекомендаціям Міноборони США.Очільник Пентагону Ллойд Остін рекомендував президенту США обрати адмірала Семюеля Папаро, нинішнього командувача Тихоокеанського флоту.

Ліза Франкетті розпочала свою службу на флоті в 1985 році. З того часу вона встигла попрацювати командувачем ВМС США в Кореї; заступницею голови військово-морських операцій з розвитку бойових дій; директором зі стратегії, планів та політики Об'єднаного штабу. З 2018 по 2022 рік жінка командувала Шостим флотом США, після чого стала стала заступником командира авіаносця.

Як очікується, Франкетті стане виконувачем обов'язків головнокомандувача ВМС, починаючи з наступного місяця, коли адмірал Майкл Гілдей піде у відставку.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Сполучені Штати вирішили направити до Ормузької протоки не лише додаткову авіацію, а й військові десантні кораблі, щоб захистити цивільні кораблі від захоплення їх Іраном.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.