В Україні можуть змінити тарифи на електроенергію: у НКРЕКП пояснили основні показники

В Україні можуть змінити тарифи на електроенергію: у НКРЕКП пояснили основні показники

В Україні може зрости вартість електроенергії. Про це повідомили у пресслужбі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Наразі розпочато регуляторну процедуру щодо перегляду граничних цін на відповідних сегментах ринку електричної енергії.

"Перегляд граничних цін на ринку електроенергії зумовлений необхідністю забезпечити умови для комерційного імпорту електричної енергії з країн Європи з метою покриття можливого дефіциту потужності в осінньо-зимовий період під час російських терористичних атак на енергосистему", - заявили у НКРЕКП.

За попередніми даними, ціна за 1 кВт/год може бути підвищена до 6,9 гривні, що більш ніж у 1,5 раза вище за наявний на сьогодні для населення тариф у 4,32 грн/кВт. Втім, цей тариф встановлюватиметься як гранична ціна для ринку електроенергії на час з 11 до 17 години.

НКРЕКП пропонує встановити граничні ціни на ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку на наступному рівні:

  • від 00:00 до 07:00 – 5 600 грн/МВт-год;
  • від 07:00 до 17:00 та від 23:00 до 24:00 – 6 900 грн/МВт-год;
  • від 17:00 до 23:00 – 9 000 грн/МВт-год;
  • мінімальна гранична ціна – 10 грн/МВт-год.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що росія знищила 80% теплової та третину гідрогенерації електрики України.

“З перших років свого правління путін розглядає енергоресурс та енергоспоживання як зброю, інструмент для впливу та підкорення нації. Зараз Україна потерпає від руйнівного бачення Росією енергії як зброї”, - заявив глава держави. 

Раніше “Ми-Україна” писав, що атаки на енергетичну галузь України з боку російських окупантів тривають. Однак попри російські обстріли 1 жовтня українські енергетики не планують вимикати світло для населення, але закликають економно використовувати світло, особливо у пікові години - з 16:00 до 22:00.

Головне

Україна уважно та з тривогою стежить за ситуацією у Лівані після рішення Ізраїля розпочати наземну військову операцію на півдні країни, заявили у Міністерстві закордонних справ України.