В Нацбанку розповіли про втрати України від блокади західних кордонів

В Нацбанку розповіли про втрати України від блокади західних кордонів

Зменшення обсягу зовнішньої торгівлі через блокаду вантажівок на західному кордоні України може призвести до втрат у розмірі 1,5 млрд доларів. У листопаді зниження склало 860 млн доларів, а в грудні – 620 млн доларів.

Такі дані надійшли від Національного банку відповідно до запиту РБК-Україна.

За оцінками НБУ, блокада деяких наземних пунктів пропуску на заході України призвела до втрат експорту на рівні 160 млн доларів та зниження імпорту на 700 млн доларів у листопаді. Щодо грудня, заходи, призначені для часткового компенсування втрат, дозволили зменшити очікувані втрати експорту до 120 млн доларів щомісячно та імпорту – до 500 млн доларів щомісячно. Це включає у себе заходи, такі як нарощування постачань іншими маршрутами, зокрема залізницею, і послаблення блокади кордону в другій половині грудня.

Нагадаємо, що страйк польських перевізників на кордоні розпочався 6 листопада з вимогою скасування "транспортного безвізу" між Україною та Євросоюзом.

Варто зауважити, що польські перевізники оголосили про нову акцію протесту на кордоні з Україною, яка розпочалася у понеділок, 18 грудня, о 15:00.

Крім того, представники об’єднання польських фермерів Zjednoczona Wieś ("Об'єднане село") з 18 грудня приєдналися до нового етапу блокади руху вантажних автомобілів через пункт пропуску "Дорогуськ-Ягодин" на кордоні між Україною і Польщею.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, окупанти викрадають українців на ТОТ цілими родинами.

Головне