Україна на крок ближче до траншу у $1,1 млрд: досягнуто угоди з МВФ

Україна на крок ближче до траншу у $1,1 млрд: досягнуто угоди з МВФ

Місія Міжнародного валютного фонду завершила п'ятий перегляд програми "Механізм розширеного фінансування" (Extended Fund Facility, EFF) для України, досягнувши угоди на рівні персоналу.

Як пише Нацбанк, це відкриває шлях до отримання Україною чергового траншу фінансування обсягом близько 1,1 мільярда доларів США після схвалення Радою директорів МВФ у найближчі тижні.

Регулятор відзначив, що попри реалії війни, наша країна змогла продемонструвала високі показники виконання програми. У МВФ визнали, що всі кількісні критерії ефективності станом на кінець червня були дотримані, включаючи виконання структурного маяка, передбаченого для цього перегляду.

"Ми досягли домовленостей щодо параметрів політики і реформ, спрямованих на підтримку макроекономічної стабільності в умовах триваючої війни, на наступний період програми. Важливими залишаються ефективна взаємодія фіскальної та монетарної влади. Подальше виважене урядування має забезпечити належну основу для економічного зростання й надалі", - зазначив голова НБУ Андрій Пишний. 

Під час дискусій українська делегація порушила питання співпраці МВФ з росією. Представники України висловили занепокоєння щодо планів Фонду направити місію до рф для проведення консультацій за Статтею IV Угоди МВФ. Вони наголосили на необхідності подальшої ізоляції країни-агресора, підкресливши, що це є важливою передумовою перемоги України та забезпечення глобальної макрофінансової стабільності.

Ця угода є частиною чотирирічної програми EFF, затвердженої в березні 2023 року, яка передбачає загальне фінансування у розмірі 15,6 млрд дол. США. У 2024 році Україна вже отримала два транші на суму близько 3,08 млрд дол. США і має можливість отримати ще два транші до кінця року.

Як писав "Ми-Україна" раніше, згідно з оцінками України та МВФ у 2025 році наша країна потребуватиме додаткової фінпідтримки від союзників у сумі від 12 до 15 мільярдів доларів

Головне