У ЄС попередньо погодили продовження безмитного експорту української сільгосппродукції

У ЄС попередньо погодили продовження безмитного експорту української сільгосппродукції

Європарламент та Європейська Рада попередньо узгодили продовження заходів щодо лібералізації торгівлі для України, враховуючи агресивну війну росії.

Про це повідомила пресслужба Європарламенту.

Зокрема, тимчасове призупинення ввізних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС буде продовжено на ще один рік до 5 червня 2025 року, з метою підтримки України у зв'язку з триваючою російською агресією.

Також передбачено, що Єврокомісія може вжити будь-яких швидких заходів у разі значних порушень на ринку ЄС чи ринках окремих країн ЄС через український імпорт.

Угода також встановлює екстрене гальмування для особливо чутливої сільськогосподарської продукції, зокрема птиці, яєць і цукру, а також введення тарифів у разі перевищення імпорту окремих продуктів певних обсягів.

"Ця угода підтверджує незмінну підтримку ЄС для України в умовах її боротьби з російською агресією. Атака Росії на Україну також впливає на фермерів ЄС, і ми зміцнили захисні заходи для забезпечення їхніх інтересів", - заявила доповідач Сандра Калніете. 

Тепер необхідно отримати остаточне затвердження від Парламенту і Ради. Тимчасове призупинення закінчується 5 червня 2024 року, після чого нові правила вступають в силу.

Як писав "Ми-Україна" раніше, в ООН оголосили червоний рівень небезпеки через рекордну спеку у 2023 році.

Головне