Ціни на світовому ринку на продовольство впали на 10%, - Пендзин

Ціни на світовому ринку на продовольство впали на 10%, - Пендзин

Ціна на світовому ринку на продовольство впали приблизно на 10%. Світові ціни на продовольчі товари знизилися у лютому 2024 року на 0,7%

Про це розповів член економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в ефірі "Ми-Україна".

"Ціна на світовому ринку на продовольство дійсно впали десь на 10%. Але ціни на зернові впали на 22%. Олія менше, десь 13% падіння, м’ясо навіть трошки подорожчало (0,3%). Але у цілому 10% падіння на світових ранках цін. Хоча якщо порівнювати з українськими, то у нас нема такого падіння, але і росту такого сильного немає. Олія трошки подешевшала. Лідер падіння у нас яйця по відношенню до аналогічної дати минулого року. Це більше пов’язано з блокуванням кордону, тут ви праві. У нас достатньо великий експортний потенціал", - зауважив економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже ніякої готівки: як змінилися розрахунки в Україні у другий рік повномасштабної війни

У лютому індекс цін на зернові за даними ФАО зменшився на 5,0%, що на 22,4% нижче, ніж у лютому 2023 року. Найбільший спад цін спостерігався на експортному ринку кукурудзи. Це було спричинено очікуванням великих врожаїв у Аргентині та Бразилії, а також конкурентноздатними цінами, які пропонує Україна, де прагнуть скористатися безперебійною роботою морського торговельного маршруту.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, на сьогодні російське окупаційне військо не підтягує резервів на Херсонщину, проте противник постійно здійснює маневри на тлі втрат.

Головне