Ціни на каву зростатимуть: рекордна посуха в Бразилії загрожує світовому виробництву

Ціни на каву зростатимуть: рекордна посуха в Бразилії загрожує світовому виробництву

Бразилія - світовий лідер з виробництва кави - зіткнулася з найсерйознішою посухою за останні 70 років, що загрожує майбутнім врожаям та може призвести до подальшого зростання світових цін на каву. Про це пише ABC News.

Фермери з ключових регіонів вирощування кави, таких як штат Сан-Паулу, повідомляють про значні труднощі. Сільвіо Алмейда, власник кавової плантації в Каконде, зазначає, що через нестачу води врожай цього року виявився меншим за очікуваний, а перспективи на 2025 рік виглядають ще гіршими.

За даними Центру передових досліджень прикладної економіки при Школі агробізнесу Університету Сан-Паулу, попри те, що нинішній сезон збору врожаю в Бразилії майже не змінився порівняно з минулим роком, триваюча посуха вже ускладнює початок сезону 2025/2026.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шоколадна криза: тепер вчені виробляють какао "в пробірках"

Ситуація погіршується тим, що В'єтнам - другий за величиною виробник кави у світі - також страждає від спеки та посухи. Потенційний дефіцит поставок з обох країн вже почав підштовхувати світові ціни на каву вгору.

Як відомо, ціни на каву вже демонструють суттєве зростання. У серпні середній показник цін Міжнародної організації кави склав 2,38 долара за фунт, що на 55% більше, ніж рік тому.

На додачу до посухи, бразильські фермери стикаються з додатковими викликами, такими як лісові пожежі, які знищують кавові плантації та прилеглі території.

Як писав "Ми-Україна" раніше, цьогорічний літній сезон у Північній півкулі - червень-серпень 2024 року - визнано найтеплішим за всю історію метеорологічних спостережень. 

Головне