Ціни на газ в Європі злетіли до річного максимуму через події в Суджі 

Ціни на газ в Європі злетіли до річного максимуму через події в Суджі 

Ціни на блакитне паливо на європейському газовому ринку вийшли на найвищу позначку з грудня минулого року. Коливання відбулось на тлі непідтверджених повідомлень про можливе захоплення українськими військами ключового пункту транзиту газу поблизу російського кордону.

Як пише Bloomberg, фьючерси на еталонний газ зросли на 4,8% до 38,45 євро за мегават-годину. 

Станом на ранок 8 серпня, ціна вересневого ф'ючерсу на TTF на біржі ICE Futures знаходиться на позначці 38,75 євро за 1 МВт-год.

Інформація про нібито захоплення точки забору газу біля російського міста Суджа з'явилася завдяки так званим російським "воєнкорам", зокрема про це написав неофіційний російський військовий блог "Рибар". Водночас Bloomberg зауважує, що ці дані не отримали незалежного підтвердження. Офіційні представники російського "Газпрому", Міністерства оборони України та Генерального штабу збройних сил України утрималися від коментарів щодо ситуації.

Станція Суджа є частиною останнього діючого трубопровідного маршруту, яким російський газ надходить до Європи через територію України. 

"Потік газу стабільний, жодних змін немає. Якби Україна хотіла зупинити потік, вона могла б зробити це, не захоплюючи Суджу", - прокоментував ситуацію колишній гендиректор "Оператора газотранспортної системи України" (ОГТСУ), який керує мережею, Сергій Макогон.

Аналітики Bloomberg Intelligence Патрісіо Альварес та Жуан Мартінс зазначають, що підвищення цін може перебільшувати загрозу поставкам, враховуючи, що потоки цим маршрутом задовольняють лише 3-5% попиту в Європі, яка до того ж має майже рекордні запаси газу в сховищах.

Як писав "Ми-Україна" раніше, ЗМІ показа.ли супутникові знімки руйнувань на пункті пропуску "Суджа" у Курській області рф.

 

Головне